Mindenki köhög, aki bejön az üzletbe. Főleg hurutosan, és hosszú ideig. Végig veszem, mit tudok rá ajánlani.

Ez volt az első recept, amit itt hallottam az üzletben, és anno, amikor megosztottam nagyon sokan megnézték. Nem a saját receptem, Liza_anyu állította össze. Nekem még beleférne pluszban bodza és lándzsás útifű, ami további segítség lehet a makacs köhögés csillapítására, de már végigolvasva is érzem a lakásban tovaszálló isteni gyógynövények illatát....

Hozzávalók:

  • 4 teáskanál kakukkfű
  • 6 kávéskanál kamillavirág
  • 2 kávéskanál zsálya
  • 2 kávéskanál körömvirág
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 liter víz
  • 45 dkg méz

Elkészítése:

  1. A gyógynövényeket 15 percig forraljuk 1 liter vízben, majd leszűrjük. 
  2. A folyadékot ezután tovább forraljuk, amíg 2 dl marad belőle. (jó gyógynövény illatú lesz az egész ház, és egy jó keserű vegyületet kapunk belőle) 
  3. Hozzáadjuk a mézet és már kész is. 
  4. Zárt üvegben 2-3 hónapig eltartható a hűtőben. 
  5. Adagolása: felnőtteknek 4-6-szor 2 evőkanál, gyerekeknek teáskanál.

Biztosan tapasztaltátok, hogy főleg 1-6 éves kisgyerekeknél este, lefekvéskor, amikor vízszintbe kerül a kis teste, a fuldokló, szörcsögő, hurutos köhögés felerősödik. Ekkor vetette be édesanyám a csodareceptjét!

Egy marék zsírral bekente a folyamatosan köhögő gyermekem mellkasát és hátát (miközben én levegőt nem kapva, némán nyüszítve elsirattam a pizsamafelsőt és az ágyneműt is), majd egy textilpelenkával körbe csavarta (dunszt kötés), és lefektette. Fél óra elteltével csillapodott, majd megszűnt a köhögés...! Semmi, de semmi nem lett zsírfoltos, mintha elillant volna...

Egy pár hete ajánlottam a barátnőmnek, aki fél éves kis unkaöcséért aggódva hívott. Mondtam, hogy gyógyszerészként elhatárolódnék, de anyaként be kell látnom, hogy működik. :-) Másnap reggel kaptam az üzenetet: "Nem hiszed el, negyedóra múlva aludt a gyerek - köhögés nélkül!"

Érdemes kipróbálni, a gyógynövények ereje egy kis zsír-varázslattal fűszerezve működhet!

köhögés hurutos köhögés köhögés csillapítás házi praktika gyógynövények köhögésre éjszakai köhögés