Egy makacs, arcüreg- és homloküreg-gyulladásba hajló masszív megfázásnál találkoztam először ezzel a módszerrel, mégpedig a lepattant szakrendelői Fül-orr-gégészeten, ahol az idősödő, ámde mogorvább dokibácsi csinálta a kislányomnak. Szörnyen nézett ki a módszer, kellemetlennek és fájdalmasnak tűnt, de a gyerek nem tiltakozott, és azonnal megkönnyebbült, amikor a gennyes zuhatag kiömlött az orrából, és megszünt a nyomás az homlokában. Nem győztünk hálálkodni....

Kisgyerekekenél, de felnőtteknél is hasznos lehet az orröblítés megfázás esetén, elkerülendő az orrdugulást, és az ebből fejlődő melléküreg- és fülgyulladást.

Az egész hatásmechanizmusa rendkívül egyszerű, az öblítő folyadék kimossa a kórokozókat, port, polleneket az orrüregből. Ezután a nyálkahártya csillószőrei is hatékonyabban képesek eltávolítani az „idegeneket”, és a kezelés segíti aktiválni az immunrendszer egyes alkotóit is. A tengeri sóban lévő ásványi anyagok (magnézium, cink, stb.) hatékonyan regenerálják az orrnyálkahártyát.

Külföldön a mindennapi orrhigiénia alapelemei a tengervizes orrsprayk, akár télen, a száraz levegő ellen nedvesítőként, akár nyáron a pollenek kimosására. Nálunk nem terjedt el annyira, de itt az ide, hogy beszéljünk róla, és elkezdjük használni.

Mikor ajánljuk az orröblítést?
- Felső légúti fertőzések megelőzésére, kezelésére
- Orrduguláskor
- Allergiák esetén
- Orrnyálkahártya kiszáradás és vérzés kezelésére (pl. kamillateával)
- Melléküreg-gyulladások megelőzésére és kezelésre
- Fejfájás kiegészítő kezelésére

Már többféle orröblítő kapható pár 100 forintostól a havi mennyiségű sóval felszerelt több ezer forintosig.

Használatuk egyszerű: decinként 1g tengeri sót oldjunk fel langyos/meleg vízben és öntsük az orröblítő edénybe. Az orrlyukak megtisztításához oldalra kell hajtani a fejet, és óvatosan beönteni a meleg vizet az egyik orrlyukba úgy, hogy a másikon a víz kifollyon. Ezt a másik orlyukkal is mgismételni, majd jól kifújni az orrot. Ennyi.

Hajrá, orrtisztításra fel!