Minden fogorvos rémálma lehet a cím! Otthon fogat tömni?

De járjuk kicsit körbe a történetet, mikor van ennek létjogosultsága? Esett már ki akkor a fogadból a tömés, amikor: péntek este volt, hosszú hétvége volt, karácsony volt, két ünnep közötti szabadságolás időszaka volt, Te, vagy a fogorvosod szabadságon volt...?  Ugye? Csak is akkor!

Mit teszünk ilyenkor? Telefonálunk őrült módon, FB kérdéseket írunk az ismerőseinknek, amelyben szabad fogorvost keresünk, majd belenyugszunk, hogy két hét múlva... Addig pedig nem rágunk azon az oldalon, és sziszegünk minden alkalommal, amikor ezt elfelejtjük, és az idegfájdalom, és az érzékenység az agyunkig hasít.

Ám találtam megoldást, egy angol cég gyártja, és már Magyarországon is kapható az az ideiglenes fogtömés, amely ilyen alkalmakkor remek segítség.

 

Egy fecskedőszerű tartóba van beletöltve egy rózsaszínű, gyurmaszerű anyag. Egy kis műanyag spatulával lehet belőle kikaparni, a felirat szerint 10 adagot. Nézzük az összetételét ennek a "gyurmának": cink-oxid tartalmú tömőanyag. A cink antibakteriális, így bízhatunk benne, hogy ha megfelelően átfertőtlenítjük a lyukat (pl. antibakteriális szájvízzel), akkor nem marad baktérium alatta, és kellően lezárja az üreget úgy, hogy alatta nem lyukad tovább a fogunk.

Nyáron ki is próbáltam, és azt kell mondanom, működött, amikor egy ideiglenes gyógyszeres tömésem pottyant ki nyaraláskor. Nem volt gond a behelyezéssel, és hamar meg is keményedett. Viszont a 2 hét alatt egyszer utána kellett pótolni, mert viszonylag gyorsan kopott. A fogorvosom agyvérzést kapott, amikor meglátta, de könnyen ki tudta szedni, és látta, hogy teljesen jól megvédte alatta az üreget, így nagyon nem balhézott.

Használata egyszerű, otthon is elvégezhető, nézzük a címkét:

Alkalmazása: kis mennyiségű anyagot nyomjon ki az adagolóból, majd a lándzsa segítségével helyezze be a lyukba. A megfelelő mennyiség kiválasztása fontos! Vigyázzon, hogy a tömés ne legyen „magas”, mely rágásnál kellemetlen feszülést okozhat. 15 perc alatt a tömés megszilárdul.
Használata:
1. Helyezzen egy kis mennyiségű fogtömést óvatosan az üregbe a spatulával, vagy enyhe harapással igazítsa a helyére.
2. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek kiálló pontok, mert ezek rágásnál a tömés törését okozhatják. A helyes mennyiség az, amikor a fogak összezárásánál a tömés nem érintkezik a szemben lévő foggal.
3. Tizenöt percen keresztül kerülje a harapást, rágást, és túlzott nyáltermelést!
4. A legrövidebb időn belül forduljon fogorvoshoz! A tömést ne használja nagyon mély, gyulladt vagy fájdalmas üregek esetében.
5. Ne tegyen vissza a tartályba fel nem használt anyagot!
6. A terméket tárolja szobahőmérsékleten, alacsony hőmérsékleten a tömőanyag megkeményedik. Használat előtt a tartályt melegítse fel a kezével, így a tömőanyag könnyebben kinyomható.
7. Használat után mindig helyezze vissza a kupakot.

Fontos figyelmeztetés:
Az ideiglenes tömőanyag nem ragasztó és nem fog a fog felületére ragadni. A helyes használathoz az üregbe kell helyezni, és az előírt ideig ott tartani. 
Kerülje a lyukak túltöltését, mert azok kiálló töméseket eredményezhetnek! A kiálló tömések túlzott nyomást okozhatnak rágás, evés közben, ami a fogak töréséhez vezethet. Annak érdekében, hogy tömőanyag megkeményedjen, óvatosan zárja össze az állkapcsait egy kényelmes helyzetbe körülbelül 15 percre és kerülje a túlzott nyáltermelést, illetve a nyelvével ne érintse meg a tömőanyagot.
Az ideiglenes fogtömés nem pótolja a szakszerű fogorvosi ellátást! Maximum 28 napig maradhat a szájban. Mérgező anyagot nem tartalmaz. Lenyelése esetén sem mérgező. 

Szerintem a legjobb az lenne, hogy a fogorvos adná a kezünkbe, amikor ideiglenes töméssel hazaenged minket, és tudja, hogy ez kieshet. Akkor nincs para!

Ha szükségetek van, próbáljátok ki!