Ébredtetek már úgy, hogy az első ásításnál AÚÚúú!! Jó esetben csak az egyik, rosszabb esetben mindkét oldalon kireped a szájzug, ami újból és újból felhasad, és az istennek sem gyógyul meg. Evéskor a kanál, iváskor a pohár ér hozzá, nevetéskor, ásításkor, beszédnél nagyon fáj. Nem utolsó sorban nem is szép látvány.

Régebben mindig arra fogtam, hogy idegen ember után ittam a pohárból vagy nem volt elmosva rendesen a kanál. Vagy hideg van, vagy kifújta a szél. Hosszú évek múltán találtam választ, megoldást: B2-vitamin hiány okozza.

Ok, de mi az a B2-vitamin? Előszedtem a régi tankönyveimet, és kutattam a neten is: RIBOFLAVIN.

A B2-vitamin, egy könnyen felszívódó, vízben oldódó anyag. Természetesen a zöld növényekben, búzacsírában, tejben, tojásban, sajtban és halban fordul elő. A riboflavin fontos enzim-kofaktor, amely a szénhidrát, zsír és fehérje termeléséhez szükséges. Az egészséges bőrért, hajért, körmökért és a pajzsmirigyszabályozásában is elengedhetetlen. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Riboflavinum néven hivatalos. 

Hiánya dermatitiszt, vakságot és idegrendszeri problémákat okozhat. Nélkülözhetetlen a növekedésben. Hiányában a nyelv és ajak duzzadása, súlyos béltünetek, fáradtság, a hemoglobinszint csökkenése is felléphet.

És mindjárt az első hiánytünet, a dermatitisz, azaz bőrgyulladás az, ami a szájzug kirepedéseként gyakran jelentkezik. 

B2-vitamint nem igazán lehet kapni Magyarországon, bár külföldi gyúrós web-shopokban már önmagában is van. (izomgyarapodásra...!) Viszont szinte mindegyik B-vitamin komplex készítmény tartalmazza, így 2-3 nap alatt enyhül, vagy teljesen elmúlik a szedésével a kellemetlen tünet. Egy kis sebkezelő géllel kombinálva az a pár nap is elviselhető.

Sok sikert!