Sokszor mondták gyerekkoromban, hogy ne ülj hideg kőre, mert felfázol; húzzál zoknit, mert hideg a padló, felfázol; kint a derekad, hideg van, felfázol...

Nem akkor, de most, felnőtt koromban eljött az ideje, felfázom. Nem gyakran, de évente 1-2-szer megszenvedem. A tüneteket mindenki ismeri: állandó pisilési inger, akár 3-4 percenként. Minden esetben egy pár csepp, ami csíp, és görcsöl... és ez egész éjszaka.

Sok mindent kipróbáltam, a tőzegáfonya nagy mennyiségben egy ideig jó volt, sőt az utóbbi időben már az első tüneteknél elkezdem tea formájában inni, tablettában szedni azonnal. De ha nem sikerül időben elkapni, akkor a vényköteles antibiotikumnál kötök ki.

Nemrég jött velem szemben egy új terápia, egy hölgy rendelt D-mannózt. Nem ismertem eddig, (de hát épp erről szól ez a blog, hogy megkeresem, utánajárok, megosztom veletek :-)), és sok infót találtam róla, ami nektek is fontos, és hasznos lehet.

Először a felfázásról röviden:

Leggyakabban női betegség, a női húgyvezeték ugyanis rövidebb, így abban a gyulladásokat okozó baktériumok hamarabb eljutnak a hólyagig. Ráadásul a női húgycső kivezető nyílása sokkal közelebb helyezkedik el a végbélhez, mint a férfiaké, és mivel a hüvely is ezen a testtájon helyezkedik el, így onnan is könnyen érkezhetnek kórokozók. A felfázás ugyanis a nevével ellentétben ritkán adódik abból, hogy valaki túl sokáig ücsörgött valamilyen hűvös helyen.

A E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer nomális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.

Ekkor jön képbe a d-mannóz. A d-mannóz egy természetben előforduló egyszerű, glükóz molekulával rokon cukormolekula, amely sokféle gyümölcsben megtalálható, pl. az almában, az kék és a vörös áfonyában.
Azonban a glükózzal ellentétben a d-mannóz csak elenyésző mennyiségben szívódik fel a szervezetünkben, a legnagyobb része kiürül a vizelettel. 

Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinnekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.


A D-mannóz hatékonyságát még nem igazolják szakmailag lektorált kutatások, de az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógyászatban a kék és vörös áfonya alkalmazásakor tett megfigyelések, és számos modern-kori klinikai tapasztalat is úgy tartja, hogy az E.coli hozzákapcsolódik a D-mannóz molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami már ki tud ürülni a vizelettel. 

Ez rém egyszerűen, és hihetően hangzik, semmi csiribí-csiribá. Akinek a felfázás sok gondot okoz, mindenképpen megér egy próbát!