Mézes-gyógynövényes otthon elkészíthető csodaszer, és A disznózsír varázslata

Mindenki köhög, aki bejön az üzletbe. Főleg hurutosan, és hosszú ideig. Végig veszem, mit tudok rá ajánlani.

Ez volt az első recept, amit itt hallottam az üzletben, és anno, amikor megosztottam nagyon sokan megnézték. Nem a saját receptem, Liza_anyu állította össze. Nekem még beleférne pluszban bodza és lándzsás útifű, ami további segítség lehet a makacs köhögés csillapítására, de már végigolvasva is érzem a lakásban tovaszálló isteni gyógynövények illatát....

Hozzávalók:

 • 4 teáskanál kakukkfű
 • 6 kávéskanál kamillavirág
 • 2 kávéskanál zsálya
 • 2 kávéskanál körömvirág
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 liter víz
 • 45 dkg méz

Elkészítése:

 1. A gyógynövényeket 15 percig forraljuk 1 liter vízben, majd leszűrjük. 
 2. A folyadékot ezután tovább forraljuk, amíg 2 dl marad belőle. (jó gyógynövény illatú lesz az egész ház, és egy jó keserű vegyületet kapunk belőle) 
 3. Hozzáadjuk a mézet és már kész is. 
 4. Zárt üvegben 2-3 hónapig eltartható a hűtőben. 
 5. Adagolása: felnőtteknek 4-6-szor 2 evőkanál, gyerekeknek teáskanál.

Biztosan tapasztaltátok, hogy főleg 1-6 éves kisgyerekeknél este, lefekvéskor, amikor vízszintbe kerül a kis teste, a fuldokló, szörcsögő, hurutos köhögés felerősödik. Ekkor vetette be édesanyám a csodareceptjét!

Egy marék zsírral bekente a folyamatosan köhögő gyermekem mellkasát és hátát (miközben én levegőt nem kapva, némán nyüszítve elsirattam a pizsamafelsőt és az ágyneműt is), majd egy textilpelenkával körbe csavarta (dunszt kötés), és lefektette. Fél óra elteltével csillapodott, majd megszűnt a köhögés...! Semmi, de semmi nem lett zsírfoltos, mintha elillant volna...

Egy pár hete ajánlottam a barátnőmnek, aki fél éves kis unkaöcséért aggódva hívott. Mondtam, hogy gyógyszerészként elhatárolódnék, de anyaként be kell látnom, hogy működik. :-) Másnap reggel kaptam az üzenetet: "Nem hiszed el, negyedóra múlva aludt a gyerek - köhögés nélkül!"

Érdemes kipróbálni, a gyógynövények ereje egy kis zsír-varázslattal fűszerezve működhet!

köhögés hurutos köhögés köhögés csillapítás házi praktika gyógynövények köhögésre éjszakai köhögés

0 Tovább

Ti tudjátok, mi az a vasbor?

Édesanyám emlékezett rá, hogy patikában lehetett kapni réges-régen, amikor még kisgyerekként bejárt iskola után a helyi vidéki kis falu patikusához lábat-lógázni délutánonként, és amikor ott elhatározta, hogy ő is patikus lesz, mert olyan jó illat van mindig.

Én véletlenül találkoztam vele, egészen mást kerestem, amikor szembe jött velem. Rendeltem belőle, meghirdettem, és csodák-csodája, jöttek az emberek, akik ismerték - szintén régről, gyerekkorukból. Mind-mind vashiányosak, vérszegények laborleletekkel igazolva. Túl, sok szerves és szervetlen vasat tartalmazó készítmény kipróbálásán, gyomorfájás és székrekedés után.

Én magam nem kóstoltam, de amikor valaki visszajön érte, kifaggatom. Eddig szerencsére panasz nem érkezett sem az ízére (fanyar, erősen gyümölcsös), sem mellékhatásra, de van, aki már a harmadik üveggel viszi.

És mire jó? Fogyasztása jótékony lehet vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési elégtelenség esetén. 
Amikor az összetevőit végigolvasom, összefut a nyál a számban: Tokaj-hegyaljai aszúszem, vörösszőlő, fekete berkenye, feketeribizli, feketeszeder, feketeáfonya, galagonya, vörösáfonya, bodza, cseresznye, meggy, homoktövis, szilva, pirosribizli, csipkebogyó, víz.
A neve megtévesztő lehet, mert alkoholmentes.

Fogyasztása a népi megfigyelések szerint jótékony lehet vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési elégtelenség, csökkent teljesítőképesség esetén.
Rezveratrolban, bioflavonoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, köszönhetően a sok piros gyümölcsnek.
Javasolt fogyasztása: felnőtteknek naponta 1-2 evőkanálnyi mennyiség, 14 év alatt naponta 1-2 teáskanálnyi mennyiség.

Gyerekeknek ugyanez vasbor lekvár formájában is van. Összetétele, hatása ugyanez, csak a bevétele a kissebbeknek könnyebb, reggel egy falat kiflire és már kész is.

Azt számolgattam, hogy ha valaki egy evőkanálnyit fogyaszt naponta (15ml), akkor a 480 ml-es mennyiség 32 napra elegendő. Ez nem olyan rossz, ha figyelembe vesszük az átlagos havi gyógyszerfogyasztásunkat például egy krónikus keringési betegség esetén.

Szóval, hajrá vasbor!

0 Tovább

Új bejegyzés címe

Megmondani? Nem akarom megmondani, inkább tovább mondani. Tovább adni mindazt a sok bölcsességet, amit itt hallok a kis üzletemben az idősektől, akik évtizedek tapasztalatait hozzák-viszik, és csöpögtetnek ebből a tudásból.  Hol viccesen, hol mogorván vagy bizonytalanul, de használják, próbálgatják, továbbadják. Praktikák, receptek, titkok.

Megosztom veletek. Próbáljátok, használjátok, adjátok tovább!

Gyógynövényeket, gyógyteákat, egészségmegőrző termékeket, bio-és mentes élelmiszer alapanyagokat árulok. Amit tudok, megkóstolok, kipróbálom, tesztelem. Magamon, vagy a mit sem sejtő családtagjaimon - ha olvassák, már tudják. :-)

Sok terméken, módszeren már túl vagyok, ezeket a tapasztalatokat megosztom veletek, de még nagyon sok vár rám. A blogban található termékpróbák nem minősülnek reklámnak, a kíváncsiságom hajt. Kérdezzetek bátran Ti is!

0 Tovább
123
»

herbanyumondja

blogavatar

Praktikák, receptek, titkok egy egészségboltból. Ti mondtátok, nektek adom tovább. Terméktesztek, próbák, kóstolók. Megosztom veletek!

Utolsó kommentek