Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orröblítés - de hogyan kell helyesen?

Egy makacs, arcüreg- és homloküreg-gyulladásba hajló masszív megfázásnál találkoztam először ezzel a módszerrel, mégpedig a lepattant szakrendelői Fül-orr-gégészeten, ahol az idősödő, ámde mogorvább dokibácsi csinálta a kislányomnak. Szörnyen nézett ki a módszer, kellemetlennek és fájdalmasnak tűnt, de a gyerek nem tiltakozott, és azonnal megkönnyebbült, amikor a gennyes zuhatag kiömlött az orrából, és megszünt a nyomás az homlokában. Nem győztünk hálálkodni....

Kisgyerekekenél, de felnőtteknél is hasznos lehet az orröblítés megfázás esetén, elkerülendő az orrdugulást, és az ebből fejlődő melléküreg- és fülgyulladást.

Az egész hatásmechanizmusa rendkívül egyszerű, az öblítő folyadék kimossa a kórokozókat, port, polleneket az orrüregből. Ezután a nyálkahártya csillószőrei is hatékonyabban képesek eltávolítani az „idegeneket”, és a kezelés segíti aktiválni az immunrendszer egyes alkotóit is. A tengeri sóban lévő ásványi anyagok (magnézium, cink, stb.) hatékonyan regenerálják az orrnyálkahártyát.

Külföldön a mindennapi orrhigiénia alapelemei a tengervizes orrsprayk, akár télen, a száraz levegő ellen nedvesítőként, akár nyáron a pollenek kimosására. Nálunk nem terjedt el annyira, de itt az ide, hogy beszéljünk róla, és elkezdjük használni.

Mikor ajánljuk az orröblítést?
- Felső légúti fertőzések megelőzésére, kezelésére
- Orrduguláskor
- Allergiák esetén
- Orrnyálkahártya kiszáradás és vérzés kezelésére (pl. kamillateával)
- Melléküreg-gyulladások megelőzésére és kezelésre
- Fejfájás kiegészítő kezelésére

Már többféle orröblítő kapható pár 100 forintostól a havi mennyiségű sóval felszerelt több ezer forintosig.

Használatuk egyszerű: decinként 1g tengeri sót oldjunk fel langyos/meleg vízben és öntsük az orröblítő edénybe. Az orrlyukak megtisztításához oldalra kell hajtani a fejet, és óvatosan beönteni a meleg vizet az egyik orrlyukba úgy, hogy a másikon a víz kifollyon. Ezt a másik orlyukkal is mgismételni, majd jól kifújni az orrot. Ennyi.

Hajrá, orrtisztításra fel!

1 Tovább

Gyakran felfázol? Megoldás itt!

Sokszor mondták gyerekkoromban, hogy ne ülj hideg kőre, mert felfázol; húzzál zoknit, mert hideg a padló, felfázol; kint a derekad, hideg van, felfázol...

Nem akkor, de most, felnőtt koromban eljött az ideje, felfázom. Nem gyakran, de évente 1-2-szer megszenvedem. A tüneteket mindenki ismeri: állandó pisilési inger, akár 3-4 percenként. Minden esetben egy pár csepp, ami csíp, és görcsöl... és ez egész éjszaka.

Sok mindent kipróbáltam, a tőzegáfonya nagy mennyiségben egy ideig jó volt, sőt az utóbbi időben már az első tüneteknél elkezdem tea formájában inni, tablettában szedni azonnal. De ha nem sikerül időben elkapni, akkor a vényköteles antibiotikumnál kötök ki.

Nemrég jött velem szemben egy új terápia, egy hölgy rendelt D-mannózt. Nem ismertem eddig, (de hát épp erről szól ez a blog, hogy megkeresem, utánajárok, megosztom veletek :-)), és sok infót találtam róla, ami nektek is fontos, és hasznos lehet.

Először a felfázásról röviden:

Leggyakabban női betegség, a női húgyvezeték ugyanis rövidebb, így abban a gyulladásokat okozó baktériumok hamarabb eljutnak a hólyagig. Ráadásul a női húgycső kivezető nyílása sokkal közelebb helyezkedik el a végbélhez, mint a férfiaké, és mivel a hüvely is ezen a testtájon helyezkedik el, így onnan is könnyen érkezhetnek kórokozók. A felfázás ugyanis a nevével ellentétben ritkán adódik abból, hogy valaki túl sokáig ücsörgött valamilyen hűvös helyen.

A E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer nomális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.

Ekkor jön képbe a d-mannóz. A d-mannóz egy természetben előforduló egyszerű, glükóz molekulával rokon cukormolekula, amely sokféle gyümölcsben megtalálható, pl. az almában, az kék és a vörös áfonyában.
Azonban a glükózzal ellentétben a d-mannóz csak elenyésző mennyiségben szívódik fel a szervezetünkben, a legnagyobb része kiürül a vizelettel. 

Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinnekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.


A D-mannóz hatékonyságát még nem igazolják szakmailag lektorált kutatások, de az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógyászatban a kék és vörös áfonya alkalmazásakor tett megfigyelések, és számos modern-kori klinikai tapasztalat is úgy tartja, hogy az E.coli hozzákapcsolódik a D-mannóz molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami már ki tud ürülni a vizelettel. 

Ez rém egyszerűen, és hihetően hangzik, semmi csiribí-csiribá. Akinek a felfázás sok gondot okoz, mindenképpen megér egy próbát!

0 Tovább

Vietnámi balzsam, vagy kínai balzsam?

Kicsi piros fém tégely, sárga csillaggal (hozzáteszem, mindig ragacsos, és sosem tudtam kinyitni...:-)) és nagymamám keni ránk: szúnyogcsípésre, fejfájásra, orrunk alá náthára. Na mi az? Vietnámi balzsam!

Rendeltem az üzlet nyitásakor, és mi van ráírva? Made in China. Akkor most vietnámi, vagy kínai?

Nagy sikere volt, mindenki örömmel fedezte fel újra a kis balzsamot, és úgy, mint én, fűzött hozzá egy anekdotát a régmúltból: többnyire szeretet, gondoskodás kapcsolódott hozzá. Két hete érkezett egy hölgy, aki először megörült, majd bosszankodott, hogy ez nem az, amire ő gondolt, mert ez bizony nem az eredeti. Az eredetinek tigris van az elején, nem jegesmedve, és az illata sem stimmel. Megígértem, hogy utána nézek.

Éééés MEGVAN! Egy külföldi oldalon találtam, tigris van rajta, ahogy szerette volna, és az igazi különbség: ez a balzsam bizony szép sárga, és kimondott fahéj illat is érződik benne. Minden betű kínai, így esélyem sincs az összetevők kibogarászására, de a kámfor, menthol, eukaliptusz mellett fahéj- és szegfűszegolaj biztosan van benne. A sárga színe továbbra is talány marad, a körömvirág krémeknek van ilyen színe, de nem hinném, hogy a körövirág őshonos lenne kína-vietnám tájain.

Szóval, kenegetésre fel, mert van, és többféle is van!

1 Tovább

Kardio cyto-vital REZVERATROL komplex - leírni is hosszú :-)

Te mindent megteszel a szívedért?

Látod magad, amint szeded a vérnyomáscsökkentőt, koleszterin-, trigliceridszint csökkentőt, és havonta sok-sok pénzt hagysz ott a gyógyszerekért + a gyógyszerek mellékhatására való gyógyszerekért?

Ja, és minden hónapba elzarándokolsz a háziorvoshoz receptet íratni?

Úgy gondolom, találtam valamit, ami megelőzésként már sokat segíthet. Egy magyar terméket vettem célba, ami itt készül Mezőkövesden, öko-gazdálkodásban.

Kardio cyto-vital rezveratrol komplex: már a nevében is minden benne van, de az összetétele teljesen lenyűgözött!:

- Vörösszőlő, szeder, ribizli, feketeáfonya, berkenye, cseresznye, ribizli, meggy - piros gyümölcsök, rezveratrol és bioflavonoid források

- Homoktövis - mint immunerősítő

- Csipkebogyó - C-vitamin forrás

- Máriatövis - méregtelenítő

A rezveratrol lehet az a szó, ami talán idegenül hat, és nem pontosan ismerjük. A néphagyomány szerint a rezveratrol tartalmú élelmiszerek fogyasztása pozitívan hathat a szénhidrát anyagcserére, a keringési funkciókra és a szív működésére. Antioxidáns tulajdonságánál fogva elősegítheti a szervezet védelmét a káros, oxidatív folyamatokkal szemben. Ezek lassítása a sejtek öregedését gátolja. Hogyan? Röviden: mindennapjainkban a sejtjeink folyamatosan osztódnak, ebben a DNS játszik fontos szerepet. A DNS végén van egy gyűszűszerű - telomer néven ismert - képződmény, amely minden osztódáskor megrövidül. Amikor ez a telomer eléri a kritikus rövidséget, nem képes tovább az osztódni, megörekszik, és a sejt elpusztul. A rezveratrol enzimatikus úton vesz részt a telomer megőrzésében, így védi a sejteket az öregedéstől.

A termék nem csak maghéj-örlemény (por) formájában található, hanem macerátum is kapható belőle. Ez nem más, mit az olajos kivonat, ami a poranyagok mellett szőlőmag-, tökmag-, dió-, máriatövismag-, csipkebogyó, lenmag-, homoktövis-, és szezámmag olajat is tartalmaz!!!! Csupa-csupa egészség egy üvegben!

 

0 Tovább

Szájzug-repedés - AÚÚÚ

Ébredtetek már úgy, hogy az első ásításnál AÚÚúú!! Jó esetben csak az egyik, rosszabb esetben mindkét oldalon kireped a szájzug, ami újból és újból felhasad, és az istennek sem gyógyul meg. Evéskor a kanál, iváskor a pohár ér hozzá, nevetéskor, ásításkor, beszédnél nagyon fáj. Nem utolsó sorban nem is szép látvány.

Régebben mindig arra fogtam, hogy idegen ember után ittam a pohárból vagy nem volt elmosva rendesen a kanál. Vagy hideg van, vagy kifújta a szél. Hosszú évek múltán találtam választ, megoldást: B2-vitamin hiány okozza.

Ok, de mi az a B2-vitamin? Előszedtem a régi tankönyveimet, és kutattam a neten is: RIBOFLAVIN.

A B2-vitamin, egy könnyen felszívódó, vízben oldódó anyag. Természetesen a zöld növényekben, búzacsírában, tejben, tojásban, sajtban és halban fordul elő. A riboflavin fontos enzim-kofaktor, amely a szénhidrát, zsír és fehérje termeléséhez szükséges. Az egészséges bőrért, hajért, körmökért és a pajzsmirigyszabályozásában is elengedhetetlen. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Riboflavinum néven hivatalos. 

Hiánya dermatitiszt, vakságot és idegrendszeri problémákat okozhat. Nélkülözhetetlen a növekedésben. Hiányában a nyelv és ajak duzzadása, súlyos béltünetek, fáradtság, a hemoglobinszint csökkenése is felléphet.

És mindjárt az első hiánytünet, a dermatitisz, azaz bőrgyulladás az, ami a szájzug kirepedéseként gyakran jelentkezik. 

B2-vitamint nem igazán lehet kapni Magyarországon, bár külföldi gyúrós web-shopokban már önmagában is van. (izomgyarapodásra...!) Viszont szinte mindegyik B-vitamin komplex készítmény tartalmazza, így 2-3 nap alatt enyhül, vagy teljesen elmúlik a szedésével a kellemetlen tünet. Egy kis sebkezelő géllel kombinálva az a pár nap is elviselhető.

Sok sikert!

2 Tovább

herbanyumondja

blogavatar

Praktikák, receptek, titkok egy egészségboltból. Ti mondtátok, nektek adom tovább. Terméktesztek, próbák, kóstolók. Megosztom veletek!

Utolsó kommentek